Nieuwbouw op Zuidas

De Zuidas is in korte tijd uitgegroeid tot een uniek stukje Amsterdam met internationale allure. Een heel bijzondere stadswijk in het gewilde Amsterdam Zuid, waar tot 2040 ruimte is voor maar liefst 8.000 a 9.000 nieuwbouwwoningen. Aanvankelijk stond de Zuidas vooral bekend al werklocatie, maar inmiddels is dit beeld compleet aan het veranderen. Tot 2020 worden er ongeveer 2.000 nieuwe woningen opgeleverd en de gemeente streeft ernaar om gemiddeld zo’n 350 woningen per jaar toe te voegen aan dit aantal.

Voorzieningen

Als omstreeks 2040 de Zuidas gereed is, dan wonen er naar verwachting zo’n 15.000 mensen op de Zuidas. Maar, er wordt niet alleen gewoond en gewerkt op de Zuidas. Er zijn nu al talloze restaurants en hippe horecavoorzieningen en het aantal winkels zal ook toenemen als de komende jaren steeds meer woontorens worden opgeleverd. Op de begane grond komen dan winkels, ook voor de dagelijkse boodschappen. Volgend jaar al wordt er een supermarkt geopend op de Mahlerlaan. Verder komen er hotels en ook aan kunst en cultuur wordt gedacht.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid is echt uitstekend! Schiphol is binnen 10 minuten bereikbaar en met de fiets of tram ben je in een mum van tijd op het Museumplein. Station Zuid, het belangrijkste overstappunt van de noordelijke randstad, wordt ingrijpend vernieuwd en autoverkeer van de A10 gaat ondergronds. Al met al is Zuidas een van de grootste bouwlocaties van Amsterdam. Hier staat wat te gebeuren!

Deelgebieden in de Zuidas

De Zuidas kent verschillende (woon)buurtjes. Het gebied langs de Mahlerlaan is meest centraal gelegen en kent vanwege de hoge torens een Manhattanachtige uitstraling. Prachtige torens, elk op zichzelf staande icoontjes, wisselen elkaar af. Hoge torens worden afgewisseld met lagere bebouwing. Hier komt een mix van huur en koopappartementen. De gebouwen 900Mahler en Intermezzo, met daarin een koop- en huurappartementen, zijn momenteel in aanbouw. Deze worden in 2016 en 2017 al opgeleverd. Naar verwachting zal dit jaar nog gestart worden met de verkoop van appartementen op de hoogste verdiepingen in een heel bijzondere woontoren langs de Mahlerlaan: ‘Xavier’. Grote en kleine appartementen, allemaal met een heel fijn zonnig balkon of terras.
Richting de RAI bevindt zich een heel andere woonbuurtje, genaamd plandeel Kop Zuidas. Hier worden de komende jaren ook nog heel veel appartementen gebouwd. Dit plandeel sluit wat meer aan op de Rivierenbuurt; de bebouwing is lager en de gebouwtjes liggen wat meer in het groen. Ook hier komen veel koop- en huurwoningen. De appartementen in RIV// (koop) zijn nu in aanbouw. Gebouw Rivers met daarin huurwoningen is recent opgeleverd. Als je op deze plek gaat kijken dan zie je dat er veel bouwactiviteiten zijn en dat het gebied al helemaal aan het veranderen is.
Dan is er nog een bijzonder buurtje, namelijk langs de Fred. Roeskestraat. Dit plandeel sluit meer aan op de Stadionbuurt. Hier wordt momenteel project De Fred gerealiseerd. Ook weer in een mix van koop en huur.